I'm making a difference
I'm Robert Walters

Ze zat enkele jaren achter de tekentafel te ontwerpen, en was af en toe bij de klant te vinden. Maar uit die klantbezoeken haalde ze stiekem meer voldoening dan uit het ontwerpen. Larissa Theuns had via via van Robert Walters gehoord en besloot te solliciteren, met als resultaat dat ze inmiddels een succesvolle recruitment consultant is.

Je hebt na je architectenstudie bij twee architectenbureaus gewerkt, maar koos toch voor een andere carrière. Waarom?  

‘Ik werkte als designer en was regelmatig bij klanten te vinden. Daar tekende ik het bestaande interieur in en maakte ik nieuwe ontwerpen. Ik merkte dat ik graag klanten wilde adviseren: daar kreeg ik energie van. Ik wist dat ik veel passie en ambitie in me had, maar dit kwam er op ontwerpvlak simpelweg niet uit.

Van mij mocht het menselijke aspect vaker naar boven komen. Mijn interesse lag bij psychologie, bij hoe mensen handelen en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Mensen stonden in mijn denken centraal. Het ontwerpstuk mocht van mij iemand anders doen: ik wist na mijn opgedane ervaring zeker dat dat niet mijn ding was. Het was dus tijd voor een switch.

Niet veel later zag ik op LinkedIn een berichtje voorbijkomen van een kennis die bij Walters People werkte. Ik nam contact met haar op en hoe meer ze vertelde over het werk, des te meer interesse ik kreeg. Ik besloot te solliciteren; daarna volgden meerdere gesprekken met verschillende collega's.'

Wat viel jou het meeste op tijdens de gesprekken?

'Dat ik werd uitgedaagd. Ook viel het me op dat het belang van teamwork steeds benoemd werd. Ik zag recruitment als een vrij individualistisch vak, wat deels ook zo is, maar hier werd opvallend veel nadruk op het team gelegd. Ik was bang voor concurrentie onder collega’s, maar inmiddels kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat daar geen sprake van is. Er heerst echt een groepsgevoel. Voor mij voelde het volledig als thuiskomen, zowel in het vakgebied als bij Robert Walters’.

Welke aspecten van je architect-ervaring komen in je werk als recruiter van pas?

'Met allerlei typen mensen omgaan zonder een oordeel te vellen, en volledig blanco een gesprek starten. Daarnaast werd er veel van mijn creativiteit, doorzettingsvermogen, geduld en begrip gevraagd, wat goed van pas komt in onderhandelingen. Maar ik heb ook geleerd dat ik altijd nieuwsgierig moet blijven om mijzelf te kunnen blijven ontwikkelen. Binnen recruitment is het belangrijk dat je veel wil weten over de sollicitanten en waar ze precies naar op zoek zijn, maar ook op zoek gaat naar de vraag achter de wervingsvraag van opdrachtgevers. Als je niet echt nieuwsgierig bent, kom je niet achter de essentiële informatie die je nodig hebt.'

Wat heb je tot nu toe geleerd bij Robert Walters?  

‘Rationeel redeneren en reageren. Je spreekt zowel kandidaten als opdrachtgevers die allebei hopen op een match. Lang niet iedereen matcht, dus je krijgt te maken met zowel hoop als teleurstelling bij beide partijen. Daar moet je goed mee om kunnen gaan; je moet jezelf niet te veel mee laten slepen. Ook is het belangrijk om prioriteiten te stellen om resultaten te behalen.

Na een tijdje leer je dit, en dan vallen je ook andere dingen op in gesprekken. Je leert tussen de woorden door te lezen. Door goed te observeren, kom je erachter wat het daadwerkelijke probleem is. Voorheen had ik bij bepaalde vragen gedachtes zoals: ‘Dat kan ik niet vragen, dat is niet netjes’. Of: ‘Hoe kan ik dit het beste verpakken?’. Vaak werkt het juist het beste om deze vragen juist wel te stellen. Alleen dan kom je achter de informatie die je nodig hebt om je werk goed te doen. Je bereikt uiteindelijk het meest in dit vak door risico te durven nemen.’

Deel dit:

Interesse?

Bekijk onze vacatures of neem contact op met Naomi Koenhen, onze talent acquisition specialist, via tel. 06 1841 5197 of naomi.koenhen@robertwalters.com.

Meer verhalen van onze collega's

I'm in it for the team

Mathijs Heldermans collega’s zijn stuk voor stuk ambitieus, extravert en gezellig. De teams zijn hecht en er wordt nauw samengewerkt. Ook leer je elkaar op persoonlijk vlak goed kennen. Zo worden collega’s echt vrienden.

Maak kennis met Mathijs >

I’m building futures

Stef de Winter had nooit nagedacht over een carrière als recruitment consultant. Maar toen hij erachter kwam dat recruitment een commerciële insteek heeft, vielen alle puzzelstukjes op hun plek.

                Maak kennis met Thomas >

I'm making connections

Tess, een door de wol geverfde sales manager, besloot een jaar geleden een overstap te maken naar recruitment. Een baan waar ze nog elke dag veel energie uit haalt, door het menselijke aspect van de functie.

Maak kennis met Tess >